Víťazný oblúk

Víťazný oblúk. Je spomienkou na stratéga Napoleona, pamiatkou na jeho víťaznú bitku pri Slavkove. Prekrásny, dokonalý, historický, monumentárny. Každým rokom sa pri ňom ukončuje cyklistický závod Tour de France. Z vtáčej prespektívy pripomína slnko s mnohými lúčmi, je stredom, odkiaľ do všetkých strán vedie mnoho ciest. Alebo by sa dalo povedať, že všetky cesty v Paríži vedú k nemu.

Arc de Triomphe de l'Étoile alebo skrátene len Arc de Triomphe. Víťazný oblúk je monumentálna stavba v tvare otvorenej brány, ktorá bola už od staroveku stavaná na počesť víťazstva vo vojne. Prvé správy o nich pochádzajú z Ríma v období prelomu letopočtu. Doteraz zachované sú v Ríme. Keďže boli triumfálne sprievody pre rímske vojvodca a cisára organizované výhradne v Ríme a Konštantínopole označujú sa víťazné oblúky mimo tieto mestá ako slávobrány. Neskôr boli stavané v mnohých krajinách, najviac je ich v Taliansku, Francúzsku a Rusku. V rokoch 1806-1936 nechal Víťazný oblúk postaviť slávny generál Napoleon Bonaparte na znak svojej moci a víťazstva v bitkách - zostal postavený podľa dekrétu Napoleona I z 18. februára 1806. Samotné položenie základov trvalo dva roky. Víťazný oblúk bol dokončený až za vlády Ľudovíta Filipa Orleánského v rokoch 1833-1836.

Arc de Triomphe stojí uprostred námestia Charlesa de Gaulla (formálne Place de l'Étoile) na západnom konci slávneho parížskeho bulváru Avenue des Champs-Elysées. Schádza sa tu vo veľkom kruhu 12 rôznych ulíc z Paríža a tvorí vlastne prvý organizovaný kruhový objazd na svete. Autorom návrhu bol architekt Jean-François Chalgrin.

Tento krásny monument sa pýši výškou 51 metrov a šírkou 45 metrov. Je to druhý najväčší víťazný oblúk na svete a jeden z najznámejších monumentov Paríža. Pod ním sa nachádza hrob neznámeho vojaka, čím sa oblúk stal pútnickým miestom vhodným na uctenie pamiatky. Dostupnosť K tejto monumentálnej pamiatke sa môžete dostať metrom a to zo stanice Charles de Gaulle Étoile, alebo aj známym bulvárom Champs Élysées.

V Paríži je viac ako len jeden víťazný oblúk. K ďalšiemu slávnemu víťaznému oblúku patrí aj Arc de Triomphe du Carousel, ktorý sa nachádza blízko slávneho Louvru. Ako mnohé, aj tento postavil Napoleon.