Bazilika Sacré Coeur

Priamo v zemepisnom strede mesta sa na kopci Montmartre tyčí snehovo biela bazilika Sacré-Coeur [sakrékör] (v pôvodnom prepise Basilique du Sacré-Cœur, kostol Najsvätejšieho srdca Ježišovho). Z ktoréhokoľvek miesta, ak práve nestojíte v okolí vysokých budov či v údolí, môžete uvidieť tento chrám zasvätený Srdcu Ježišovmu. Sacré-Coeur je rímskokatolícky kostol, ktorý sa nachádza na predmestí Montmartre, a je ďalšou v poradí z nádherných pamiatok Paríža.

Sacré Coeur je kostol známy uctievaním 58 000 vojakov, ktorí položili svoje životy počas francúzsko-pruskej vojny v rokoch 1870-71. Po dvoch rokoch od konca tejto vojny, požiadal parížsky arcibiskup o postavenie baziliky ako symbolu nápravy za zločiny na spoločnosti. Na baziliku bola vyhlásená architektonická súťaž. Zúčastnilo sa jej 77 architektov, víťazom sa nakoniec stal Paul Abadie. Pre rôzne oneskorenia posunuli slávnostné položenie prvého kameňa na rok 1875. Úlohy sa tak zhostil architekt Paul Abadie, postavil baziliku v osobitnom slohu, ktorý dosiahol zmiešaním byzantského a románskeho slohu.

Paul Abadie sa dokončení prác ale nedožil a v jeho práci pokračovalo päť ďalších architektov. Bazilika je na pamiatku pomerne mladým chrámom. Jej základný kameň bol položený 28. júna 1875 za prítomnosti maršala Mac-Mahon, prezidenta republiky a bohoslužby tu odštartovali v roku 1919. Slávnostné otvorenie Sacré-Coeur pripadlo na 28. júna 1889. Jej vysvätenie prebehlo až v roku 1919.

Zaujímavosťou je, že je postavená je z kameňa z Château-Landon, ten je zvláštny tým, že pri styku s vodou vylučuje bielu substanciu. A tak vytvára originálny vzhľad. Bazilika sa nechala inšpirovať románsko-byzantským štýlom, tvorená je z centrálnej rotundy. Vidieť môžete sochu Sacré Coeur vytvorenú slávnym sochárom Gustavom Michelom. Kopuly baziliky sú prevažne orientálneho slohu. Zvonica je vysoká 84 metrov a nachádza sa tam slávny zvon Savoyarde, jeho váha je 19 ton a je to jeden z najťažších zvonov sveta. Vo vnútri baziliky môžete vidieť rôzne mozaiky, sochy, alebo len maľby a obrazy. Celková rozloha vnútra je 475 m2 a symbolizuje najsvätejšie srdce Ježišovo.

Od Sacré Coeur je nádherný výhľad na Paríž, ktorú tak budete mať ako na dlani. Hovorí sa, že od Sacré Coeur je najkrajší panoramatický výhľad na Paríž. Komplex okolo baziliky zahŕňa aj príjemné záhrady s fontánou. Bazilika stojí v štvrti Montmartre, ktorá je známa pre svoju vysokú koncentráciu umelcov, predovšetkým maliarov, ktorí tu predávajú svoje umelecké výtvory.