Eiffelova veža

Eiffelovka, pamiatka, na ktorú určite zavíta každý, kto je prvýkrát v Paríži. Parížska čerešnička na torte a cieľ každého turistu. Čo o nej všetko vieme? Kde sa vzala Eiffelova veža?

V roku 1889 dostali organizátori Svetovej výstavy nápad, ako by mohli pritiahnuť pozornosť neobvyklým pamätníkom. Všetky návrhy nakoniec porazil len jediný - plán Ing. Gustava Eiffela, ktorý navrhol vežu z kovových prvkov, dnes známu ako Eiffelovku. Kráska, ktorá meria spolu s anténou na vrchole 324 metrov, meno dostala logicky po svojom konštruktérovi, ktorým bol Gustav Eiffel. Francúzsky sa Eiffelova veža označuje ako La Tour Eiffel. Krásna oceľová veža v Paríži je v súčasnosti asi najznámejšou parížskou dominantou. Dominantou Paríža ale mala byť na začiatku len dočasne, mala tu stáť iba 20 rokov od svojho postavenia, počítalo sa do roku 1909, ale pretože mala záslužný význam, vedená ako meteorologická stanica a potom aj televízny a rozhlasový vysielač, bola teda zachovaná.

Stavba Eiffelovej veže sa neobišla bez konfliktov a rozdelila mesto na dva tábory. Ľudia boli buď návrhom nadšení, alebo vežu nenávideli. Mnoho obyvateľov Paríža malo strach, že to bude príliš gýčovité. Napríklad známy spisovateľ Guy de Maupassant ju nazval "čiernym, obludným továrenským komínom". Zaujímavé je, že bol častým návštevníkom reštaurácie, ktorá sa nachádzala uprostred Eiffelovky a počas každej svojej návštevy zdôrazňoval, že je to jediné miesto v Paríži, kde sa na vežu nemusí pozerať. Parížania túto stavbu najprv nenávideli a označovali ju ako tŕň v oku. Kritici tejto monumentálnej stavby boli aj Émile Zola a známy spisovateľ Alexander Dumas. V dnešnej dobe, je ale Eiffelovka jedným z najznámejších turistických miest, ktoré musí každý navštíviť a vďaka tomu sa zvyšujú tržby Parížanov z rôznych podnikov a obchodov, preto túto vežu dnes Parížania milujú.

Ročne na Eiffelovku zavíta okolo 6,5 milióna návštevníkov z celého sveta. Čo ste možno nevedeli - k tomu, aby sa mohla Eiffelovka stať dominantou Paríža, bolo potrebné 700 ton železa, 15 000 oceľových súčastí, ďalej 2,5 milióna nitov. Samotná základňa má priemer 130 metrov. Keď sa rozhodnete vystúpiť po nej pešo, prejdete 1 710 schodov a dôjdete tak do tretieho poschodia. Oscilácia vrchola veže pri silnom vetre je 12 cm. Za obzvlášť horúcich dní, keď sa kov veže rozťahuje, môže veža vyrásť o 15 cm. Ak je jasný deň, uvidíte do vzdialenosti približne 67 km.

Pod vežou si môžete všimnúť busty G. Eiffela, ktorú nechal umiestniť Antoine Bourdelle v roku 1923, ako pamiatku a ocenenie snahy Gustava Eiffela. Potom si môžete všimnúť pod balkónom prvej plošiny nápis, ktorý sa skladá z 72 mien vedcov. Zakončenie stavby Eiffelovej veže v roku 1889 oslávilo 21 salvami z dela.